Linux Mint – gcompris – set edukativno zabavnih igrica za decu

Pošto smo instalirali naš novi Linux sistem prateći ova uputstva iz mog prethodnog članka, sada bih hteo da vas upoznam sa jednom igricom, ili bolje rečeno setom igrica koje moji klinci od 3 i 5 godina, kao i deca sa kojom radim u školi vrlo rado igraju i iz kojih može dosta toga da se nauči.

U Linux Mint-u se programi instaliraju jednim klikom, dovoljno je da otvorimo “Управник програма”, pronađemo šta želimo da instaliramo, a kako bi nam pretraga bila olakšana, programi su podeljni u sekcije po svojoj nameni – kao na slici:

gcompris – edukativno zabavni set igrica

Sada ćemo u pretragu gore desno ćemo ukucati “gcompris” (bez znaka navoda). Kada ga sistem pronađe, kliknućemo na njega (prva stavka na listi sa žutom ikonicom, a zatim ćemo kliknuti na dugme “Угради”:

Kliknite na dugme “Угради”, gore desno.

Ukoliko vas sistem obavesti da zbog instalacije ovog programa neki dodatni softver mora biti instaliran, samo potvrdite klikom na dugme “Настави” (ovo ćete često videti prilikom instalacije raznih programa na vaš sistem jer su za neke programe preduslov instalirani neki drugi progrmi ili komponente). Zatim će vas sitem pitati za vašu korisničku lozinku, jer uvek prilikom instalacije bilo kakvog softvera na računar potrebna je lozinka. Nakon potvrde sačekaćemo malo da sistem preuzme igricu i instalira je.

Pokretanje seta igrica – gcompris

Kada se instalacija završi igru možete pokrenuti odmah klikom na dugme “Покрени”, a možete i zatvoriti “Управник програма” i pokrenuti igru izborom iz glavnog menija u sekciji igre:

Gcompris – pokrenite igru i istražite je sami 🙂