od programera, deci

U aprilu, 2009. godine, pokrenuo sam temu na forumima EliteSecurity.org, gde sam pozvao sve programere koji žele da se uključe u izradu edukativnih igrica prvenstveno namenjenih za decu sa smetnjama u  mentalnom razvoju. Moja zamisao je da igrice rade na potpuno legalnom i besplatnom operativnom sistemu – Linux, i bez potrebe za bilo kakvom instalacijom na računar. Ovo je moguće zato što Linux podržava takozvani “live-mod” pokretanja operativnog sistema, gde uopšte nema potrebe za instalacijom. Ovako svako ko želi (nastavnici, učitelji, defektolozi, roditelji…) može da pokrene i igra sa decom ove igrice, sa CD-a ili USB memorijskog štapića, na gotovo svakom PC računaru. Osim programera, razvoj i izradu ovih igrica pomažu i drugi koji učestvuju u izradi multimedijalnih elemenata  sadržanih u igricama (zvuci, sličice, itd.), i daju vredne povratne informacije.

Kako napreduje izrada ovih igrica, i ko se sve uključio u ovaj projekat, možete ispratiti na EliteSecurity.org forumu, gde sam ovu temu i pokrenuo, u delu “Linux aplikacije”, s obzirom da se radi o operativnom sistemu Linux.

Link na temu: KLIKNITE OVDE

Evo nekih snimaka ekrana, primera igrice čija je izrada u toku:

Ukoliko ste programer i želite da učestvujete u izradi ovih igrica, možete se registrovati na www.elitesecurity.org forume i uključiti se u njihovu izradu.
Možete i preuzeti izvorni kod, radnu verziju igrice i uputstva sa ovog sajta, u delu za PREUZIMANJE (Download).